Foreningen Bofællesskabet Skovhaven arbejder på at etablere et bæredygtigt bofællesskab med fokus på fællesskab, nærvær, klima og natur.
Vi er en lille forening med udspring i Albertslund (før hed vi Small Living Albertslund), hvor vi fra 2016-2021 forsøgte at finde en grund til et bæredygtigt small living-fællesskab i byen.
Vi vendte alle sten, fik en pris af Kultur Økologisk Forening og kom i hus med en udviklingsaftale med Albertslund Kommune. Men efter årelange dialoger med kommunen, måtte vi erkende, at der er ikke er ’plads’ til et byggeri som vores i Storkøbenhavn, og vi har derfor siden 2021 kigget ud på Sjælland efter et godt sted.
Det sted har vi fundet i Hvalsø, der ligger ideelt omgivet af masser natur, men alligevel kun 30 minutter fra Rådhuspladsen.
Skovhaven bliver et bofællesskab for alle aldre, både børnefamilier, singler og seniorer, og baseres på principper fra Small Living-filosofien om et minimalt fodaftryk og dermed et reduceret ressourceforbrug og mindst mulig belastning af miljøet.
Det indebærer at:
BO MINDRE, med et lavt ressourceforbrug og i en lille, men funktionel bolig.
BO BILLIGERE så boligudgifter ikke skaber stress og bekymring i hverdagen – men derimod giver større overskud til nærvær og engagement.
BO BÆREDYGTIGT både hjemme og i det fælles liv.
En rød tråd i Small Living-tanken er således, at vi ved at bo mindre, enklere og mere økonomisk overkommeligt, frigør ressourcer og overskud til nærvær og engagement: ikke blot i forhold til familie og bofæller, men også i forhold det lokale samfund eller den by, vi bliver en del af.

Vi ønsker at integrere relevante dele af FN’s bæredygtighedsmål i rammer og målsætning for vores bofællesskab, hvor bæredygtighed, miljø og biodiversitet er den røde tråd – Det mener vi så alvorligt, at det er indskrevet i foreningens vedtægter. 
Vi ønsker at begrænse boligernes fysiske fodaftryk på terrænet. Derfor har vi sat et maksimum for boligens fodaftryk på 90m2, der inkluderer både hus og terrasse. Boligarealet planlægges funktionelt, så der, på trods af få kvadratmeter, skabes et rummeligt, lyst og imødekommende hjem.
Husene bygges i træ på et klimasikret skruefundament, og det vil være muligt at vælge medbyg eller (efter individuel aftale) et nøglefærdigt hus. Bofællesskabet bliver omkring 25 små træhuse (plus fælleshus).
Grunden ejes i fællesskab af foreningen, mens de enkelte boliger bliver enten ejer- eller andelsboliger. I Bofællesskabet Skovhaven har vi som krumtap, at vi ønsker at gøre bæredygtighed tilgængelig for mange. Vi vil derfor bygge boliger, der belaster miljøet mindst muligt, minimerer CO2-udledning og brug af naturressourcer – og samtidig giver familier, singler og seniorer med almindelige, gennemsnitlige indkomster råd til bæredygtighed. Uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Dette kan godt realiseres – hvis vi tænker nyt og går anderledes til opgaven: Bl.a. derfor bygger vi husene med et lille fodaftryk; bruger træ som byggemateriale; sætter husene på skruefundament; er i tæt dialog med rådgiver og byggefirmaet og vil undgå flere at de fordyrende mellemled i projekterings- og byggefasen.
Back to Top