Bofællesskabet vil bestå af omkring 25 huse og et fælleshus bygget efter small living-filosofien: dvs. en naturgrund med huse i træ, ingen støbte fundamenter og en lille bolig med funktionel og optimeret indretning. 
Harmoni og funktion: en bolig er ikke i tråd med small living-filosofien, blot fordi den er lille – den skal også være enkel, imødekommende og funktionel.
Vi har stor fokus på at skabe nogle boliger, der er harmoniske, lyse og rare at være i. Så når vi bygger boliger med et lille fodaftryk, har vi også stor fokus på netop at optimere indretningen så hjemmet blive så funktionelt og fleksibelt som muligt. Med andre ord: stor plads på få kvadratmeter.
Boligerne bliver i forskellig størrelse med fleksibel indretning, så der er plads til både singler, seniorer og børnefamilier.
Og husene bliver naturligvis bygget i træ. Huset, så er der mange gode miljømæssige, tekniske, og økonomiske grunde til at vælge træ som byggemateriale. Men træ er også optimalt, når det handler om at skabe en bolig med komfort, ro, harmoni, nærvær – og godt indeklima.
Heldigvis er træ godt på vej tilbage som byggemateriale i Danmark – mens man i udlandet hele tiden har brugt træ som byggemateriale til boliger (det gælder eksempelvis Sverige, Tyskland, Norge og Holland). ​​​​​​​
​​​​​​​LILLE
Vi har sat en øvre grænse for huset størrelse, men da vi har et fokus på bevoksning og øvrig natur på grunden, taler vi ikke så meget om boligareal, men om fodaftryk. Fodaftrykket er et udtryk for det samlede ’dækkede’ areal på grunden, og der har vi sat et fodaftryk på 90 m2 som maksimum. Hvis der bygges en terrasse, tæller den således med i fodaftrykket - så med et hus på eksempelvis 70 m2 BBR (55 m2 boligareal), kan der bygges en terrasse på op til 20 m2.
Vi har fire boligstørrelser i ét plan: 34 m2, 46 m2, 55 m2 og 64 m2. Størrelsen svarer til det reelle boligareal (fælleshuset er ikke talt med). Herudover er der mulighed for et begrænset antal boliger i 1½ plan (lidt flere kvadratmeter, men stadig med et fodaftryk på max 90 m2).
ENKELT
Med small living følger helt naturligt også simple living: Af praktiske grunde fordi det i en lille bolig ganske enkelt er nødvendigt at indrette sig funktionelt og med færre ejendele. Og af principielle grunde fordi det også er en vigtig del af selve small living-tanken netop at leve et enklere liv: mindre stress, mindre jag – Mere tid, mere nærvær.
BILLIGT
Tæt sparring med byggefirmaet, moduler indretning, praktiske løsninger og huse i træ er med til at gøre boligerne billige – uden at gå på kompromis med kvalitet eller bæredygtighed. Har man herudover lyst og evner til at bygge med selv, kan man udføre en vis del af det indre arbejde selv.
Skitsetegning: Alle rum har gulv-til-loft-vinduer og de fleste rum får egen dør direkte ud i det fri: Det giver rum med masser af lys, luft og åbenhed.
​​​​​​​Husene skal være træhuse i hele konstruktionen (dvs. uden brug af eks. teglsten og støbte elementer). Husenes bygges med certificeret træ.
Der er flere gode grunde til at bygge i træ:
• Et træhus er i princippet CO2-neutralt, fordi det optager CO2 mens det vokser, og i øvrigt er væsentlig mindre energikrævende i forarbejdningsprocessen end et konventionelt hus i beton eller murstenshus er.
• Komforttemperaturen er lavere i et træhus end i et hus i sten – dvs. hvor komforttemperaturen i et beton- eller murstenshus normalt er 21-22 grader, kræver det kun en temperatur på 19 grader i et træhus, for at det føles behageligt. Det sparer både energi og penge.
• Et træhus er billigere at bygge end et hus i sten, fordi træ er billigere end mursten/beton og kræver mindre isolation, og fordi træhuse som regel bygges i moduler hos leverandøren og samles på grunden, hvor det skal stå. Et træhus er derfor også hurtigere at bygge, hvilket gør byggetiden kortere og byggeriet generelt mindre sårbart over for vind og vejr.
• Træ er det oplagte byggemateriale, når der skal tænkes cirkulær økonomi og vugge-til-vugge med ind i byggeriet.
• Sidst, men ikke mindst, er et træhus oplagt som medbyg, hvor man selv tager aktiv del i byggeprocessen.

FUNDAMENTET
Boligerne bygges på et skruefundament, de såkaldte Krinner-skruer. Krinner (krinner.com) er en tysk producent, der har udviklet specielle fundamentskruer (schraubfundamente.de), der skrues direkte ned jorden til bærende dybde. Det kræver intet gravearbejde, er hurtigt at etablere og griber minimalt ind i omgivelserne.
Skruefundamenter (også kaldet jordskruer) har efterhånden eksisteret nogle år i Danmark, men har allerede i en del år været brugt til både let og tungt byggeri i bl.a. Sverige, Tyskland og USA. Skruefundamentet fra Krinner er forsikringsgodkendt i Danmark, og der er bygget adskillelige helårshuse og større bygninger i træ med Krinners skruefundament.
Konstruktionsmæssigt er et skruefundament principielt set det samme som et punktfundament.
Gennemtænkte og funktionelle løsninger giver et stort hjem på få kvadratmeter: I huset ovenfor udgør de vigtigste arealer mere end 80% af boligarealet.
FUNKTION OG OPTIMERING
Small Living er ikke bare et spørgsmål om at bo småt – men om at bo enkelt og funktionelt. Og enkle, funktionelle boliger kræver optimerede plantegninger og løsninger. Husene bliver derfor gennemtænkte i deres indretning og dimensionering, uden spildplads (’døde zone’), og med optimerede opholdszoner.
Vi har et sæt plantegninger, vi arbejder ud fra, og som giver mulighed for fleksibel indretning og modulære boligstørrelser. På de følgende sider er der fire eksempler på størrelse og indretning.
Back to Top